Stad Gent: Dienst Buurtwerk

Dienst Buurtwerk in Gent zorgt voor het ontwikkelen van activiteiten via bewonersactivering. Deze activiteiten en bijkomende projecten zorgen voor de buurtontwikkeling. Deze buurtdienst zorgt ook voor de uitbouw van plaatselijke voorzieningen.
De concrete taken zijn: ondersteunen van bewonersinitiatieven, organiseren van grote projecten, samenwerken met plaatselijke organisaties, aantrekken van krachten buiten de wijk. De buurtontwikkeling gebeurt via de analyse van de sociale cohesie in de wijk. De buurtdienst is ook een aanspreekpunt voor vragen rond de wijk ,zorgt voor informatieverspreiding, zorgt voor beleidsadvies rond problemen van sociale cohesie en zorgt ook voor de overlastbestrijding. Een voorbeeld van de uitbouw van de plaatselijke voorzieningen is het voorzien van een activiteitencentrum. De infrastructuur is ook ter beschikking voor derden bijvoorbeeld voor activiteiten of andere organisaties.
De doelgroep van de buurtdienst zijn de inwoners 19e eeuwse gordel van Gent. Dit sluit 11 buurten in. Deze bevinden zich en Gent en zijn deelgemeenten.
Het is een overheidsdienst en de officiële werkingstaal is nederlands.